Item type |
デフォルトアイテムタイプ(フル)(1) |
公開日 |
2009-09-15 |
タイトル |
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タイトル |
マサバ筋肉の死後変化に及ぼす致死後の貯蔵温度の影響 |
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言語 |
ja |
タイトル |
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タイトル |
Effects of Storage Temperature on Post-mortem Changes in the Muscle of Chub Mackerel |
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言語 |
en |
作成者 |
望月, 聡
上野, 洋子
佐藤, 公一
樋田, 宣英
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アクセス権 |
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アクセス権 |
open access |
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アクセス権URI |
http://purl.org/coar/access_right/c_abf2 |
権利情報 |
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言語 |
ja |
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権利情報 |
本文データは社団法人日本水産学会の許諾に基づきCiNiiから複製したものである |
主題 |
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言語 |
ja |
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主題 |
マサバ |
主題 |
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言語 |
ja |
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主題 |
貯蔵温度 |
主題 |
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言語 |
ja |
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主題 |
死後変化 |
主題 |
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言語 |
ja |
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主題 |
死後硬直 |
内容記述 |
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内容記述 |
冬期および夏期に漁獲されたマサバを用い, 死後変化に対する貯蔵温度の影響を検討した。魚体が完全硬直に達するまでの時間は, 冬期夏期ともに5℃で貯蔵したときが最も長かった。背肉中のATP, IMP, イノシン, およびクレアチンリン酸の含量の変化は冬期では5℃で貯蔵したときに最も遅く, 夏期では0℃で貯蔵したときに比較して5℃および10℃で貯蔵したときの方が遅かった。K値は冬期夏期ともに10℃で貯蔵したときの上昇速度が速かった。筋肉破断強度の経時変化は冬期は顕著に, 夏期はわずかではあるが5℃で貯蔵したときに高い値を維持した。以上の結果から, マサバの死後変化を遅くするための貯蔵温度は, 漁期を問わず5℃程度が適当であると考えられた。 |
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言語 |
ja |
内容記述 |
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内容記述 |
The effects of storage temperature on post-mortem changes in the muscle of chub mackerel caught in winter and in summer were investigated. The rate of progress of rigor-mortis was slowest in the group stored at 5℃ in both experiments in winter and in summer. The changing rates of concentrations of ATP, IMP, inosine, and creatine phosphate of the dorsal muscle were slowest in the 5℃ group in the winter experiment. In the summer experiment, those in the 5℃ and 10℃ the groups were slower than those in the 0℃ group. The changing rate of the K-value in the 10℃ group was more rapid. The values of breaking strength of dorsal muscle in the 5℃ group were maintained significantly high values in winter, and slightly in summer. From these results, it was considered that the desirable storage temperature for delaying post-mortem changes of chub mackerel was 5℃ regardless catch seasons. |
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言語 |
en |
出版者 |
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言語 |
ja |
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出版者 |
社団法人日本水産学会 |
日付 |
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日付タイプ |
Issued |
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日付 |
1999-05-15 |
言語 |
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言語 |
jpn |
資源タイプ |
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資源タイプ |
journal article |
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資源タイプ識別子 |
http://purl.org/coar/resource_type/c_6501 |
識別子 |
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識別子 |
http://hdl.handle.net/10559/13880 |
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識別子タイプ |
HDL |
関連情報 |
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識別子タイプ |
NCID |
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関連識別子 |
AN00193422 |
収録物識別子 |
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収録物識別子タイプ |
ISSN |
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収録物識別子 |
00215392 |
収録物名 |
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言語 |
ja |
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収録物名 |
日本水産學會誌 = Bulletin of the Japanese Society of Scientific Fisheries |
巻 |
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巻 |
65 |
号 |
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号 |
3 |
開始ページ |
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開始ページ |
495 |
終了ページ |
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終了ページ |
500 |